top of page

We zijn er nog niet

Iedereen is het woord een beetje zat. Diversiteitsmanagement. ‘Ik kijk niet naar iemands achtergrond, maar neem mensen aan op wat ze kunnen’, zegt de een. ‘Wat maakt het uit; het is allemaal niet zo’n probleem’, roept de ander. Echter, de resultaten van verschillende onderzoeken bevestigen dat de meerderheid van het bedrijfsleven in Nederland het belang van diversiteit op de werkvloer wel degelijk inziet. Meer diverse teams leiden tot meer innovatie en betere bedrijfsresultaten.


“De samenleving zélf is meer divers geworden, en dat weerspiegelt zich logischerwijs op de werkvloer. Evenredige representatie zou op zich al genoeg reden moeten zijn om diversiteit na te streven”, stelt managing director Joost Fortuin van PageGroup Nederland. “In een arbeidsmarkt waar talent schaars is en in een wereld die globaliseert, zorgt diversiteit binnen het bedrijf ook voor belangrijk strategisch voordeel. Nu er een tekort aan professionals op de arbeidsmarkt is, kunnen bedrijven er nauwelijks meer omheen om binnen alle groepen in de samenleving talent te werven.” Hij ziet diversiteitsmanagement dan ook als meer dan alleen een ethische keuze.


Het is een strategische keuze, beaamt Hoogleraar Jojanneke van der Toorn. "Veel organisaties hebben diversiteit en inclusie als thema's op de kaart, maar verankeren ze niet in hun beleid. Het gaat er niet om of je diversiteitsbeleid zou moeten hebben, maar hoe je dit beleid inricht.” Dit gaat verder dan een training aanbieden over ‘het omgaan met vooroordelen’ of het aannemen van een paar ‘excuuswerknemers’ om het homogene team meer variatie te geven. Het gaat om gericht sturen en zo diversiteit optimaal te benutten.


Onder de juiste omstandigheden leidt diversiteit in teams tot betere resultaten. Dit komt onder meer doordat meer kennis en informatie met elkaar kan worden gedeeld. Het stimuleert innovatie en creativiteit. In deze snel veranderende arbeidsmarkt en samenleving is dat een onmisbaar goed. Maar ook vanuit het personeelsbeleid blijkt diversiteit gewenst: het draagt bij aan meer plezier in het werk en een gevoel van sociale veiligheid op de werkvloer. Dus ook al ben je het onderwerp een beetje zat, zorg ervoor dat je diversiteitsmanagement hoog op de agenda zet en houdt. We zijn er nog niet.


De werkwijze van Met David sluit goed aan bij dit onderwerp. Wij kijken anders naar talent. Wij hebben aandacht voor drijfveren, talenten, competenties en het persoonlijke verhaal achter de kandidaat. Wij zien diversiteit en helpen organisaties om het optimale uit hun personeel te halen. Kijk voor meer informatie op onze website, of neem contact met ons op via info@metdavid.nl / 040 280 21 20 voor een vrijblijvend gesprek.67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page