top of page

Jongeren willen best blijven

Vorige week schreven we over de ‘oudjes’. Deze week kijken wij hoe de jongere generaties, de Millennials en Generatie Z, in het werkleven staan. Zien jongere werknemers jouw bedrijf vooral als tussenstation? Dat kan anders.


Alle generaties hebben behoefte aan zekerheid wanneer het gaat om een baan. Voor Millennials gaat het echter om meer dan ‘het hebben van een baan’. Zij willen graag ‘carrière zekerheid’. Dit houdt in dat ze helemaal niet willen jobhoppen, als ze bij hun huidige werkgever kans zien op een betere positie. Ze kijken vooral naar de doorgroei- en opleidingsmogelijkheden. Als werkgever kun je doorloop van jonge werknemers dus voorkomen door de nodige aandacht te besteden aan kennisoverdracht en (door)opleiden. Denk aan trainingen tijdens het werk, coaching in leertrajecten en een veilige cultuur creëren met het motto ‘leren door fouten te maken’. Het aanbieden van digitale leermiddelen is hierbij belangrijk. Hiermee speel je als werkgever in op de specifieke wijze waarop deze generaties informatie verwerken. Die is namelijk aanzienlijk anders dan die van 40-plussers.


Omdat werk en vrije tijd voor de jongere generaties vaak in elkaar overlopen, zien Millennials en Generatie Z hun werk als een belangrijk deel van hun identiteit. Ze werken graag voor een bedrijf en in een rol die past bij hun persoonlijkheid. Sterker nog, Generatie Z heeft ‘een baan die aansluit op je passie’ bovenaan het lijstje staan. Persoonlijke groei vinden deze generaties dan ook essentieel. De ontwikkeling van de persoon, zijn of haar weerwaarheid in tijden van crisis of stress, sociale en communicatieve vaardigheden. Millennials en de Generatie Z zijn digitaal veel sterker ontwikkeld dan de oudere collega’s. Maar dat is vaak ten koste gegaan van die persoonlijke groei. Het voeden van die niet altijd werkgerelateerde competenties en passies, kan het verschil maken voor een jongere om te blijven.


Het sleutelwoord is ‘ruimte’. Niet alleen om te groeien in jouw organisatie, maar ook om talenten te ontdekken. Om je werknemers niet zomaar cursussen aan te bieden waar ze vervolgens weinig mee doen, maar om hen meer ruimte te geven om een opleidingsbudget naar eigen inzicht te besteden; hen te laten bepalen welke stap ze willen nemen om zich verder te ontwikkelen. Ruimte om fouten te maken. Ruimte om fouten te herstellen.


Een organisatie die investeert in die ruimte, kan rekenen op blijvende toptalenten en een sterke positie als werkgever. Met David kan helpen met de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, de aansluiting op passies, een custom-made leertraject. Bekijk onze website voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@metdavid.nl/ 040 280 21 20.


77 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page