top of page

Het toverwoord? Empowerment

Je kunt het best werk doen waar je passie ligt en waar je goed in bent. Onze visie klinkt eenvoudig, maar in de praktijk hebben we vaak andere ervaringen. Je solliciteert op een rol waar je jezelf helemaal in kunt vinden. Je hebt de kennis, het enthousiasme, de vaardigheden. Je wordt aangenomen. Maar na een half jaar is het enthousiasme verdwenen en ga je voorzichtig verder zoeken. Er bestaat een oplossing. Empowerment.

“Het is niet logisch om slimme mensen aan te nemen en hen vervolgens te zeggen wat ze moeten doen”, zei Steve Jobs ooit over zijn personeelsbeleid. “We nemen deze talenten aan zodat ze ons kunnen vertellen wat we moeten doen.” De topman stelde de professionele ontwikkeling en bijdrage van zijn werknemers voorop en luisterde naar hun ideeën. Dit leverde Apple al vanaf het begin, naast de beste, ook de meest toegewijde en betrokken werknemers op. Ze blijven.


Het toverwoord hier is empowerment. Steeds vaker hoor je deze term opduiken in de context van talentmanagement. Als organisatie zie je mensen als je meest waardevolle bron. Ze zijn belangrijker dan ‘het systeem’, want het systeem zal nooit optimaal werken als je mensen niet goed (kunnen) werken. Daarom is het zo belangrijk om de juiste persoon op de juiste werkplek te hebben. Menig werknemer voelt zich ondergewaardeerd. Ze kunnen meer, maar krijgen geen mogelijkheid om dit te laten zien. Andere werknemers zijn continu gestresst omdat ze het gevoel hebben dat meer van hen wordt verwacht dan ze kunnen. Zij zouden gelukkiger zijn op een plek waar zij hun beste vaardigheden en eigenschappen optimaal kunnen uitvoeren.


In beide gevallen hebben de werknemers geen controle over hun werk. De manager of directeur wil zelf sturen en deelt continu taken uit. Zonder oog voor het werkelijke kunnen van de crew, wat leidt tot het stagneren van hun ontwikkeling. En hun motivatie. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het personeelsverloop, maar ook voor het rendement van de organisatie. Zonder goed functionerende mensen bestaat er immers geen goed werkend systeem.


Empowerment houdt in dat je mensen (vaker) het stuur geeft, omdat ze goed zijn in wat zij kunnen. Ze zitten niet voor niets op die plek. Werknemers voelen zich meer zelfverzekerd, gewaardeerd en gemotiveerd om hun talent verder te ontwikkelen bij jouw organisatie en hun baan extra goed te doen. Ook zullen zij meer verantwoordelijkheid nemen en dragen. Ze krijgen het gevoel van ‘ownership’ en ‘erbij horen’. Dit zorgt ervoor dat talenten graag blijven en zich optimaal inzetten voor hun werkgever.

Met David weet dat, met de juiste mensen op de juiste plek, empowerment een waardevolle zet is met het oog op talentmanagement. Wij brengen graag de drijfveren, talenten en competenties van jouw mederwerkers in beeld, en hoe je deze optimaal kunt inzetten binnen de organisatie. Bekijk onze website voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@metdavid.nl/ 040 280 21 20.


181 weergaven

Comentários


bottom of page