top of page

Ieder en ieders talent telt

“Omdat de baas het zegt.” Het is verbazingwekkend hoeveel bedrijven nog werken vanuit deze bureaucratische mindset. Het zijn vaak dezelfde bedrijven die niet bekend zijn met de kracht van talentmanagement. Zonde, vindt ook Lidewey van der Sluis, hoogleraar Strategisch Talentmanagement aan de Nyenrode Business Universiteit.Lidewey van der Sluis staat in binnen- en buitenland bekend als vernieuwend denker, visionair, bruggenbouwer tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid, auteur van ruim 200 publicaties en grondlegger van Strategisch Talentmanagement. In een interview met PW. magazine legt Lidewey uit dat talentmanagement en een topdown-structuur niet samengaan. “In bureaucratische organisatiemodellen en denkbeelden, worden de taken van boven naar beneden over mensen verdeeld. De directie zegt wat er moet gebeuren, wat het doel is, welke werkzaamheden er gedaan moeten worden en zij delegeren het werk naar afdelingen en teams onder hen”, aldus de hoogleraar. “In zo’n organisatiestructuur isoleer je mensen en afdelingen van elkaar, terwijl er juist onderlinge verbindingen en relaties moeten zijn.”


Dit is funest voor effectief talentmanagement. Lidewey beaamt, op basis van onderzoek, dat er door deze gefragmenteerde en geïsoleerde werkwijze veel flexibitleit, creativiteit en efficiëntie verloren gaat. Best practices in talentmanagement laten zien dat de kracht en flexibiliteit van een organisatie voortkomen uit de relaties tussen mensen. Ze benadrukt de relevantie van horizontale en verticale relaties in organisaties en tussen mensen. Hiermee pleit Lidewey voor holocratisch leiderschap. “Holos zegt het al: wij zijn één. Vanuit die eenheidsgedachte zetten medewerkers samen de schouders eronder, zodat de organisatiedoelen worden behaald. Dat betekent dat ieder en ieders talent telt. Alle medewerkers zijn samen verantwoordelijk voor de successen en fouten van de organisatie.”


Volgens de hoogleraar vormt deze gedachte de basis voor goed talentmanagement. Daar sluit Met David zich bij aan. Wil je meer lezen over de ‘holocratische werkwijze’, lees dan ook ons oudere artikel (hier).


Wij begeleiden je graag met het streven naar de optimale organisatie. Bekijk onze website voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@metdavid.nl / 040 280 21 20.


174 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page