top of page

Aan het woord...

We vragen ons allemaal wel eens af hoe andere organisaties omgaan met de talenten van werknemers. Wat is hun aanpak, wat zijn de resultaten? Wij bieden graag een kijkje in de keuken van onze klanten en TMA Professionals die ooit bij ons hun certificaat hebben gehaald. Deze keer aan het woord is TMA Professional Judith Op ‘t Veld. “Het inzetten van je talenten leidt tot meer plezier in je werk.”


Maak kennis met Judith Op ‘t Veld, 45 jaar en al ruim 10 jaar loopbaanadviseur. Ze runt sinds vijf jaar haar eigen praktijk JOCL Coaching & Loopbaanadvies in de regio Nijmegen-Arnhem. “Ik werk met veel plezier voor diverse organisaties, veel voor het onderwijs, maar ook voor particulieren. Ik begeleid en coach cliënten in allerlei trajecten: loopbaancoaching, outplacement, sollicitatiebegeleiding en re-integratie tweede spoor trajecten.”


Binnen deze trajecten vormt de TMA methode een belangrijk onderdeel. TMA staat voor Talenten Motivatie Analyse. “In mijn werk begeleid ik al 10 jaar mensen in het ontdekken, (her)kennen en benutten van hun eigen unieke set aan kwaliteiten en talenten. In gesprekken met opdrachtgevers is ‘de juiste mens op de juiste plek’ en het inzetten van iemands talenten, vaardigheden of competenties altijd een belangrijk onderwerp. Ik geloof sterk in de meerwaarde van een goed loopbaanonderzoek, als aanvulling op wat een cliënt al weet of ontdekt in het traject.”

Toen ze een kleine acht jaar geleden een training tot TMA Professional aangeboden kreeg, maakte ze daar dan ook met enthousiasme gebruik van. Zij volgde deze bij Met David. “De training was praktisch, actief en had een positieve insteek. Wat me vooral is bijgebleven zijn de gesprekken over de praktijkvoorbeelden, de uitwisseling van de resultaten én het interpreteren hiervan. Het interpreteren, vooral waar het gaat om hoe talenten op elkaar ingrijpen: wat versterkt, wat neutraliseert, wat betekenen bepaalde scores in een context, kan in het begin best pittig zijn. Ik was positief verrast over de wijze waarop de rapportages zijn opgesteld.”


Sinds ze haar certificaat in ontvangst mocht nemen, heeft Judith de TMA ingezet als aanvulling op het traject dat een cliënt bij haar doorloopt. Het geeft een goed beeld van iemands kwaliteiten en valkuilen. “Ik merk dat cliënten zich echt herkennen in de omschrijving en dat zij bijvoorbeeld de ontwikkelsuggesties en omschrijving van de werkcontext nuttig vinden. Het competentie-paspoort, waarin helder wordt uit welke talenten een competentie is opgebouwd en wat dit betekent voor iemand als hij of zij een bepaalde competentie wil inzetten of ontwikkelen, is heel waardevol. De koppeling naar interesses en aansluitend passende functies geeft het traject meerwaarde.”

Soms leidt dit tot verrassende ontdekkingen bij de klant. “Ik heb een cliënt begeleid die voornamelijk werkervaring als leerkracht in het primair onderwijs had. In het traject kwam naar voren dat deze persoon vooral heel sterk was in organiseren, structureren en administreren. Daar haalde deze cliënt eigenlijk ook meer voldoening uit dan uit het lesgeven. Uiteindelijk is de cliënt bij een organisatie voor psychische hulp gaan werken, als office manager.”


Talentmanagement raakt Judith ook op persoonlijk vlak. “Ik heb zelf in mijn loopbaan ervaren dat het inzetten van je talenten vaak leidt tot meer plezier in je werk. Als je de talenten die je van nature hebt verder ontwikkelt en kunt inzetten dan, zo is mijn ervaring, draagt dit bij aan het voelen van meer voldoening en het vergroten van zelfvertrouwen. En dat is dan weer een mooie basis om talenten of competenties te ontwikkelen die mogelijk wat verder van je afstaan.”

Ze heeft het gevoel dat ook zij op de juiste plek zit. De variatie van haar werk als loopbaanadviseur past goed bij haar, van de gesprekken met cliënten en het analyseren van TMA resultaten tot het afhandelen van emails en offertes. Judith heeft plezier in haar werk, maar zorgt ervoor dat ze die laptop ook naast zich neer kan leggen. Voor andere talenten? “Niet zozeer speciale talenten”, lacht ze. “Ik blijf in balans door werk af te wisselen met sportieve en ontspannende activiteiten zoals wielrennen, mountainbiken en fitness.”


Bedankt Judith, voor het delen van jouw ervaring met talentmanagement en de TMA Methode. We wensen je veel succes!


Wil je als ondernemer, HR specialist of ZZP’er ook op professionele wijze gebruik maken van de TMA methode? Volg dan een certificeringstraining bij Met David. Na afloop van de certificeringstraining ontvangt iedere deelnemer een ‘TMA Professional certificaat’. Voor meer informatie: www.metdavid.nl/tma, of neem contact met ons op via tma@metdavid.nl / 040 280 21 20.


260 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page