Ben je niet happy in je werk, droom je van ander werk, maakt niet uit wat? Wacht dan even. Wil je echt een positieve verandering in je werkleven, gooi jezelf dan niet in een nieuwe baan. Je neemt de oorzaak van je gevoelens namelijk mee. Soms is een pauze genoeg. Een pas op de plaats om opnieuw te kalibreren. Auteur en veranderingscoach Rachael O’Meara legt met haar boek ‘Pause’ uit hoe je deze verandering voor elkaar krijgt.
Je vond je baan altijd geweldig, maar nu heb je er een hekel aan. Je merkt dat mensen die dichtbij je staan, hun zorgen uiten over je gesteldheid. Ze merken dat jouw werk je opslokt en uitput. Je leven is plotseling veranderd of je hebt een uitdaging op je pad (gehad), waardoor je prioriteiten en houding veranderen. Je wordt erop gewezen dat iets niet goed gaat op het werk. Of je hebt juist een groots aanbod gekregen, met het nodige risico voor je huidige situatie. Het zijn allemaal scenarios die erop kunnen wijzen dat je een pauze nodig hebt. Een moment van objectiviteit en helderheid.
Neem je die pauze, dan kies je voor een bewuste verschuiving in gedrag. Je geeft jezelf de kans om jouw situatie, met een fris hoofd, objectief te beoordelen en je houding, gedachten en/of emoties te veranderen. Een pauze kan een moment op de dag zijn, een hele dag, een week, of langer. Kort of lang, een pauze kan precies zijn wat je nodig hebt om jezelf te blijven ontwikkelen en happy te blijven in je werk.
Wat is een Pauze?
Heb je besloten dat je een pauze nodig hebt, dan komen we bij de volgende vraag: wat nu? Een grote misvatting is dat je een pauze neemt ‘om even goed na te denken over iets’. Natuurlijk kan het goed zijn om jezelf die vragen te stellen waar je door drukte niet aan toe kwam. Wat kan ik anders doen? Hoe kan ik die klus beter combineren met de situatie thuis? Met welke verantwoordelijkheden heb ik moeite? Maar een pauze is juist bedoeld om even helemaal weg te stappen van die alledaagse activiteiten en je niet te focussen op de dingen die je gedachten beheersen. Laat je dit gaan, en ben je even volledig 'in het moment’ en komen de antwoorden vaak vanzelf tevoorschijn.
Het plannen van een pauze vereist echter de nodige voorbereiding. Dat is wanneer je jezelf wél die vragen stelt. Het plannen van een pauze gebeurt in drie stappen. Allereerst schrijf je een paar snelle gedachten op papier over je huidige situatie. Wat is er aan de hand, wat werkt niet, met welke uitdagingen heb je te maken? Wat wil je eraan doen?
Vervolgens bepaal je een intentie. Wat wil je dat deze pauze oplevert en hoe wil je je na afloop voelen? Probeer jezelf hierbij op te stellen als een observeerder. Je kunt vaak veel helderder denken als je jezelf of de situatie van buitenaf bekijkt. Het levert soms verrassende inzichten en oplossingen op.
Tot slot bepaal je hoe lang je een pauze neemt en hoe je die pauze invult. Je kunt die invulling ook open laten en zien hoe het loopt, zolang je de focus maar weghoudt van je werk en zorgen.
Plan je een dag pauze in, ga bijvoorbeeld naar een plek waar je graag komt. Let op kleuren, details en nieuwe dingen in die omgeving. Schrijf je observaties eventueel op, om je gedachten terug te laten dwalen naar je werk. Een verrassingsuitje of spontaan iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan, is ook effectief. Een goede pauze, met een week vakantie zonder enig werkcontact, wordt te weinig benut. Terwijl onderzoek duidelijk laat zien dat het de productiviteit en het werkgeluk van werknemers vergroot.
Onderschat ‘mini pauzes’ overigens niet. Denk aan dagelijks iedere twee uur even weg van dat bureau om te ‘resetten’, je niet laten verleiden door een telefoon of ander scherm, een rondje lopen, een frisse neus halen. Of voordat je het kantoor binnenloopt ‘s ochtends 8 keer diep in- en uitademen. Het zijn net die momenten die alle verschil kunnen maken.
Wil je een andere baan, probeer dan eerst de voorgaande stappen toe te passen op je huidige werkplek, om te zien of het een verandering tegeweegbrengt in je dagelijks functioneren, je houding, je gevoel. Blijft je gevoel hetzelfde, neem dan die grotere ‘in between jobs’ pauze en observeer jezelf, wat je belangrijk vindt, waar je prioriteiten liggen, wat je leuk vindt. Werk vervolgens aan een ontwikkelplan. Kijk naar je vaardigheden en competenties, bepaal waar je je verder in kunt en wilt ontwikkelen. Kijk naar je passies, je talenten.
En zorg ervoor dat je die nieuwe baan straks invult met de nodige pauzes….
Met David helpt werkgevers en coacht werknemers, zodat ieder talent zich goed voelt op de juiste werkplek. Hierbij wordt gekeken naar passies, talenten en competenties. De continue ontwikkeling van ieder talent staat bij ons centraal. Bezoek onze website voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@metdavid.nl / 040 280 21 20.
留言