top of page

De T van Teamontwikkeling

Met het nieuwe werken dit jaar is het fenomeen ‘team’ wederom van vorm veranderd. Op afstand samenwerken. In kleinere teams werken. In verschillende teams werken. Eén ding is gelijk gebleven: teams blijven zich ontwikkelen, met of zonder Covid-19. Hoe haal je het beste uit je team?Het ‘vijf fasenmodel’ van meneer Tuckman uit 1965 wordt gelukkig steeds vaker opzij geschoven. Waarom? Omdat je ‘teams’ niet onder één paraplu kunt hangen; de diversiteit is te groot. Teams zijn continu in ontwikkeling en van nature niet stabiel. Misschien moeten we dat ook niet willen. Teamontwikkeling wordt tegenwoordig dan ook op andere manieren benaderd. Eén van deze benaderingen is ‘de energie binnen een team’.


Waarom het ene team topprestaties levert en de ander niet hangt volgens deze energie-theorie samen met zes energievormen die in elk team aanwezig zijn. De verschillende vormen van energie luiden: stress, passie, ongemak, comfort, berusting en ruimte. Bij deze benadering van teamontwikkeling draait het erom hoe deze energieën zich onderling gedragen, hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Denk aan een team waar de werkdruk extreem is, niemand komt toe aan de eigen takenlijst, de ene dag is net zo’n overlevingsstrijd als de ander. Of het team waar een groot verloop is omdat niemand de leiding neemt of respecteert, waar veel negatieve energie hangt en niemand zich echt op zijn gemak voelt.


Blijkbaar valt ruim 80% van teams in deze niet goed functionerende of ontwikkelende teamcategorie. De resterende (nog geen) 20% mag zichzelf gelukkig prijzen met een goed presterend team. Bij deze categorie is sprake van een duidelijke focus. Grenzen en prioriteiten worden serieus genomen. Teamleden erkennen, delen en gebruiken elkaars kwaliteiten, ze nemen en geven eigenaarschap. Je doet waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, en dat geeft voldoening. Met name met dat laatste haal je het beste uit je team.


Op een vergelijkbare wijze kijk je met talentmanagement naar hoe je een team optimaal kunt laten functioneren. Teams worden zo samengesteld dat de combinatie van talenten een dynamisch geheel vormt, waarbij ieder talent op de meest effectieve manier wordt inzet en begeleid. Teams zijn altijd in ontwikkeling, het zijn lerende entiteiten. De dynamiek verandert voortdurend en dat is goed. Zolang die samenstelling van talenten in balans is en blijft, zal jouw team goed presteren en voldaan de dag afsluiten.


Met David begeleidt organisaties in de ontwikkeling van optimale teams. We helpen je graag. Ook bieden wij speciale TMA Teamanalyse Trainingen voor TMA Professionals. Bekijk onze website voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@metdavid.nl / 040 280 21 20.


117 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page