top of page

Vermijd de burn-out epidemie


Volgens de Arbo Unie kan over tien jaar een kwart van de werknemers in Nederland niet of minder werken vanwege een burn-out. Het aantal mensen met deze klachten is in de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Ook onder jongeren is de toename zorgwekkend. Werkgevers schuiven de trend opzij. Te druk met het proberen vasthouden van personeel. Daar ligt echter een grote oorzaak.

Eerder dit jaar deden enkele oud-werknemers van Booking.com voor de Volkskrant een boekje open over de werksituatie bij de internetgigant. “Booking.com is geweldig in het vinden van talenten, maar als die er eenmaal werken, blijken ze hun talent niet voor de volle honderd procent te kunnen benutten”, vertelt er een in een interview. Een oud-collega voegt toe: “‘Dan werd er weer een blik ontwerpers opengetrokken, maar we hadden niets om ze te doen te geven. Moet je voorstellen: je eerste maand bij je nieuwe werkgever en je zit alleen maar duimen te draaien. Ongelooflijk, zo’n verspilling van geld en talent.”

Kijk je naar recensies, dan zie je de term burn-out veevuldig opduiken. Niet zozeer door een te hoge werkdruk, maar in dit geval door het gebrek aan betekenisvol werk en het onbenut laten van talent. ‘Burn-outs vieren hoogtij’, ‘Nooit eerder heb ik zo veel mensen zien worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen’, ‘Als je developer bent en gezond wilt blijven, ga dan niet naar dit bedrijf’. Hierdoor verliest het bedrijf ook onnodig veel gezonde werkkrachten. ‘De reden dat ik wegging, is dat ik geen burn-out wilde. Ik heb gezien hoeveel mensen bij Booking dat overkomt en ik wilde niet de volgende zijn.’

In het voorbeeld van Booking.com wordt nog eens duidelijk hoe cruciaal het is om niet alleen talent te vangen. Werknemers moeten hun talent ook echt optimaal kunnen benutten. Ze willen betekenisvol werk bij een bedrijf dat haar mensen kent, inclusief hun passies en waar ze goed in zijn. Ze willen groeien. En ze willen zeker geen burn-out. Zet dit hoog op die agenda, zodat we de voorspelling van de Arbo Unie kunnen voorkomen.

Met David heeft jaren ervaring in het vastleggen van deze talenten, onthullen van passies en begeleiden van werkgevers en werknemers in hun streven naar de optimale organisatie. Wij hanteren onder meer de TMA Methode. Bekijk onze website voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@metdavid.nl / 040 280 21 20.


205 weergaven0 opmerkingen
bottom of page