top of page

We leren te weinigHaal ze uit hun comfortzone! Zo luidt het advies van HR-hoogleraar Nick van Dam aan organisaties die zich staande willen houden in de rap veranderende wereld. Werknemers zouden tijdens hun werk continu moeten blijven leren. Helaas gebeurt dit nog te weinig en dat is funest voor de toekomst.


“Laat werknemers steeds nieuwe dingen leren, in nieuwe rollen, met steeds weer andere mensen. Daag hen uit om uit hun comfortzone te komen”, aldus Van Dam, expert in Learning & Development. Veel organisaties houden vast aan een cultuur waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van zwakke punten in plaats van het verder ontwikkelen van talenten en sterke kanten. Veel mensen zijn ook bang om fouten te maken, wat schadelijke gevolgen heeft voor werknemers en het bedrijf. “Iedereen maakt fouten en van fouten kun je leren. Toch is vrijwel iedereen als de dood om fouten te maken. Maar als je geen fouten maakt, probeer je waarschijnlijk nooit nieuwe dingen uit die buiten je comfortzone liggen.” Het geven van (instant) feedback en stimuleren van werknemers om feedback te vragen, creëert een positieve leercultuur.


Ook wordt er nog teveel gedacht in de vorm van leerprogramma’s. Van alle uren die mensen jaarlijks werken, gaat nog geen 2 procent op aan formele leerprogramma’s. Daarmee houd je het geen leven lang vol op de arbeidsmarkt.


Wil je je loopbaan en/of organisatie laten overleven in een wereld waarin de snelheid van digitalisering steeds verder toeneemt en de levensduur van organisaties juist afneemt, dan is ‘een leven lang leren’ de enige formule. Je beperkt jezelf daarmee niet langer tot een bepaalde functie en kunt meerdere kanten op in de toekomst. Nick van Dam’s boek Leren & ontwikkelen in de digitale eeuw gaat hier verder op in.


Met David is expert op het gebied van De Lerende Organisatie. Wij bieden inzicht in drijfveren, talenten en competenties van medewerkers. Hierdoor worden zij sterker, zelfbewuster, efficiënter en gemotiveerder, wat een gezonde toekomst van de organisatie garandeert. Kijk voor meer informatie op onze website, of neem direct contact met ons op via info@metdavid.nl / 040 280 21 20

174 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page