top of page

We houden onszelf voor de gek


Tijdens het congres Talent & Performance Management eind oktober gaf Bas Kodden zijn inzichten over ‘het geheim van winnende personen en teams’. Jarenlang deed hij onderzoek naar het selecteren en aannemen van de juiste medewerkers. Zijn boodschap: vergeet alles wat je hierover denkt te weten.

Volgens Kodden ligt het antwoord voor het aannemen van de juiste werknemers en het samenstellen van succesvolle teams niet in diploma’s en ervaring. Het geheim zit in de combinatie van talent en belangrijke prestatiekenmerken waar organisaties nog veel te weinig op selecteren. “We overschatten in Nederland de waarde van diploma’s enorm. En als oud-werkgever en -recruiter moet ik de hand ook in eigen boezem steken: ook ik selecteerde mensen puur op hun diploma’s en werkervaring. En op onderbuikgevoel, waar je CEO’s zo vaak over hoort pochen. Zo doen we het bijna allemaal. Daarmee houden we elkaar en onszelf voor de gek.’

Kodden geeft aan dat zowel HR-professionals (overigens ook een term die volgens hem aan vervanging toe is) als managers meer naar het karakter van kandidaten moeten kijken. “Door medewerkers aan te nemen op basis van zelfeffectiviteit, aanpassingsvermogen en intrinsieke motivatie ontstaat een betere kans op duurzame prestaties.” Zelfeffectiviteit is hierbij iets anders dan zelfvertouwen. Kodden omschrijft het als ‘het vertrouwen van een persoon in de eigen bekwaamheid om met succes invloed uit te oefenen op zijn of haar omgeving door een bepaalde taak te volbrengen of een probleem op te lossen’.

Voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan, heeft hij het volgende advies: ‘Zoek niet naar de voor jou perfecte functie maar naar de perfecte omgeving. Zoek een organisatie waar je de ruimte krijgt om je talenten te ontdekken en mensen je echt de ruimte geven om je talenten in te zetten, en creëer of zoek daar vervolgens dan de functie die het beste bij jou past. Die functie creëer je in wezen zelf. Zo blijf je ook op lange termijn gemotiveerd en bevlogen.’

Wil je ontdekken wat jouw talenten zijn, of als werkgever de talenten van je werknemers zichtbaar maken voor een winnend team? Met David kan daarbij helpen. Wij hanteren onder meer de TMA Methode in het vastleggen van deze talenten. Bekijk onze website voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@metdavid.nl / 040 280 21 20.

186 weergaven0 opmerkingen
bottom of page