top of page

Red Monkeys uit de mouw


We zijn het inmiddels gewend van Jef Staes. Binnen een paar minuten neemt hij de regie over met zijn fascinerende stijl van presenteren en confronterende verhalen. Jef is dè expert op het gebied van organisatie en culturele innovatie. Hij houdt de aanwezigen een innovatieve spiegel voor die tot denken aanzet; anders denken. Zo ook op de Avans Hogeschool in Breda begin deze week. Thema van de bijeenkomst luidde ‘The Color of Innovation will be RED’. Jef refereert hiermee aan zijn ‘Red Monkey’ metafoor.

Het publiek bestond voornamelijk uit studenten. Ze groeien op in een wereld waarin ze kùnnen leren voor een toekomst waarin hun talenten en passies de boventoon voeren. Ze leven in een wereld waarin informatie vanuit alle hoeken beschikbaar is, waarin ze hun eigen talent kunnen ontwikkelen, hun passie en competenties. Toch blijken er nog (te)veel naar college te gaan voor het papiertje, niet vanuit PASSIE maar voor het vak. Dit kan anders. Maar veel onderwijsinstanties laten het niet toe. Het systeem faalt.

Jef beschrijft een organisatie (lees onderwijs) als een jungle. Red Monkeys zijn innovatieve ideeën die de status quo van een bedrijf bedreigen, maar tegelijkertijd essentieel zijn om in deze tijd en de toekomst te overleven. Een Red Monkey is een btriljant concept die een conflict heeft overleefd; die niet is afgeschoten door de status quo. Het begint allemaal met een dappere schoolleider/bestuurder die ‘kom maar’ zegt tegen disruptieve ideeën, niet alleen intern van de instelling maar ook extern. Het begint met een docent die studenten vertelt dat Red Monkeys welkom (en veilig) zijn. Studenten met passie en talenten leren iedere dag. Docenten met passie en talenten leren iedere dag. Creëer dan ook een omgeving die deze innovatie mogelijk maakt. Zo overleef je en ben je onderscheidend.

Met David en Jef Staes bekijken momenteel hoe zij kunnen participeren in de zogenaamde Red Monkey Academy. Hierover binnenkort meer.

Met David is gespecialiseerd in de ontwikkeling van talenten van mens en organisatie. Kijk voor meer informatie op onze website, of neem direct contact met ons op via info@metdavid.nl / 040 280 21 20


227 weergaven0 opmerkingen
bottom of page