top of page

Reorganisatie & talentmanagement

Het blijft een geladen woord: reorganisatie. Alarmbellen gaan af, mensen vrezen voor hun baan en toekomst, er hangt spanning in de lucht, je beste mensen vertrekken voordat je iets hebt kunnen zeggen. Dit hoeft niet. Met talentmanagement kun je een reorganisatie een stuk soepeler en positiever laten verlopen.

De aanleiding voor reorganiseren kent vele vormen. Het kan de invoering van een nieuwe werkmethode zijn, een meer dynamische bedrijfsstructuur, bezuinigingen. Het gaat vaak gepaard met veel onzekerheid en minder motivatie, totdat de nieuwe situatie bekend is. Het geheim is om je werknemers vanaf het moment dat de ‘reorganisatie’ speelt, te betrekken bij het proces. Dit getuigt van goed talentmanagement en voorkomt dat jouw waardevolle talenten onnodig vertrekken.


Met de volgende vijf tips houd je talent vast en kom je (samen) sterk uit een reorganisatie.


1. Transparantie is het belangrijkst. Vaak houden bedrijven het vrijgeven van informatie minimaal. Ze willen voorkomen dat mensen gaan speculeren. Maar door informatie achter te houden, krijg je juist vaak het tegenovergestelde effect. Wees transparant, eerlijk en authentiek, blijf in gesprek met je werknemers. Zo bouw je vertrouwen op en vergroot je de kans op het vasthouden van talent.


2. Investeer in de ontwikkeling van je personeel. Niet alleen met een reorganisatie….de lerende organisatie is de organisatie met de grootste overlevingskans. Zorg ervoor dat je personeel toegang heeft tot workshops en mogelijkheden om vaardigheden te leren en versterken, bied coaching. Zo kunnen ze voelen dat je hen als bedrijf graag wilt houden. Moet je enkele mensen toch laten gaan, toon dan dezelfde betrokkenheid, door te helpen met die volgende stap. Laat zien dat je goed zorgt voor iedere werknemer. Dit helpt ook bij het hooghouden van een gezonde bedrijfscultuur tijdens een reorganisatie.


3. Zorg ervoor dat je de veranderingen direct verbindt aan doelstellingen en strategie. Dit motiveert en inspireert. Leg uit waarom het nodig is, laat zien hoe het een positieve impact zal hebben op de toekomst.


4. Communiceer duidelijk wat de verwachtingen zijn van functies die opnieuw zijn gedefinieerd. Ook hierbij speelt talentmanagement een cruciale rol. Tijdens een herstructurering van de organisatie worden functies, teams, afdelingen vaak opnieuw gedefinieerd en ingericht. Mensen komen op andere plekken te zitten. Begeleid je dit goed, door goed te kijken naar wat je talent kan en wil, dan belanden de juiste mensen op de juiste plek. Ze kunnen die verwachtingen dan goed waarmaken.


5. Maak managers en leiders verantwoordelijk voor het goed doorvoeren en (bege)leiden van verandering. Hun houding is cruciaal voor hoe het binnen de hele organisatie wordt geadopteerd en geaccepteerd. Zorg er dus voor dat ook in het management de juiste persoon aan het roer staat. Bied ook hier coaching of training aan, zonder het contact met de werkvloer te verliezen, waarmee ze goed voorbereid het reorganisastietraject in gaan.


Met David weet precies hoe jouw bedrijf tijdens een reorganisatie of andere grote verandering het maximale rendement kan behalen. Wij zorgen ervoor dat de juiste persoon op de juiste plek belandt. Daarnaast bieden wij ook coaching voor uw medewerkers. Bekijk onze website voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@metdavid.nl / 040 280 21 20.


195 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page